Derfor raser AC Milan-fansene: Skrællet mesterskab, reaktioner og efterspil

En dommer-skandale fylder mediebilledet i Italien, imens AC Milan-fansene begræder kostbar fejlkendelse.

Serie A skuffer sjældent med spænding, og gårsdagens opgør i mellem tiltelaspiranterne fra Milan, og upåagtede Spezia, var ingen undtagelse.

I løbet af få minutter gik milanesernes aften fra ekstase til katastrofe, hvilket skal findes i gårsdagens dommerpræstation fra Marco Serra.

Der var lagt fem minutter til kampen, og de minutter skulle vise at blive pakket med intensitet.

I det 91. minut gjorde dommer Marco Serra sig første gang uheldigt bemærket.

Anført af en drivende Ante Rebic, var Milan kommet frem på kanten af Spezias felt. Lige inden kroaten fik afleveret bolden videre til en fri Junior Messias, valgte Serra at fløjte for frispark, begået af Spezias Simeone Bastoni.

Til Milan-spillernes ukontrollerede frustrationer blev spillet afbrudt.

Dommeren burde ifølge en enstemmig Milan-hær have ladet spillet fortsætte, et valg, der havde bevirket, at Junior Messias fuldtræffer fra kanten af feltet rent faktisk havde talt. Men det skete ikke, og kampen stod derfor fortsat 1-1 med kun få minutter igen.

Og ondt skulle blive værre for AC. Milan.

På et hjørnespark i det 93. minut kom en ivrig Zlatan Ibrahimovic øverst på indlægget og dirigerede bolden mod mål. Uheldigvis var det bare en af de dage, hvor at bolden bare ikke ville ind. En storspillende Ivan Provedel kunne på akrobatisk vis feje bolden væk via overliggeren, og selvom bolden var nede at kysse stregen, nåede den akkurat ikke over.

Få minutter senere kunne Spezia fange et storsatsende Milan-mandskab i et kontraangreb.

Milans midtstopper Kalulu forsøgte at afværge situationen, men lige lidt hjalp det, da gæsternes første målscorer, Kevin Agudelo, tacklede franskmanden og bragte Spezia i en gunstig position.

På Agudelos forarbejde kunne en helt fri Viktor Kovalenko med en tværpasning finde en ligeså fri Emmanuel Gyasi, der kunne lukke og slukke kampen til slutresultatet 1-2.

Få minutter før burde måltavlen have vist ‘2-1’, hvilket ikke er nogen uvigtigt detalje, ikke mindst, når der også lige er et italiensk mesterskab på spil.

De hæsblæsende slutmitter (kan ses fra 2:20) er tilgængelige i linket her.

Dagen derpå

Dommer Marco Serra er denne tirsdag formiddag blandt Italiens mest omdiskuterede navne for ikke at tale om den Torino-fødtes hadstatus i Milanos røde og sorte del.

Gårsdagens fejlkendelse kostede ret beset Il Diavolo tre point i et titelkapløb, der i forvejen hælder i Inters favør.

Nerazzurri spillede på den anden side 0-0 i Bergamo søndag, og det gav mulighed for Milan at stryge til tops med en kamp mere spillet. I stedet fører i forvejen overlegne Inter med fem point, hvis de sejrer næste gang.

Calciomercato beretter her til formiddag på særegen, teatralsk vis, hvordan Serra skulle være efterladt i tårer efter kampen, og det skulle angiveligt have fået flere Milan-spillere, heriblandt Zlatan Ibrahimovic, til at vise italieneren nåde og i stedet vise ham støtte i forbindelse den kostbare, ydmygende og karriere-kritiske fejl.

Generelt var der post match en stemning af, at Serra allerede var blevet kritiseret nok, og med meget mere i vente, så de rød-sorte hovedpersoner holdte sig pænt i skindet.

Milan-træner Stefano Pioli sendte følgende kontrollerede udtalelse ud, hvor han deler skylden af nederlaget mellem Serra og sine egne spillere:

– Aldrig har ansvaret for et nederlag været så lige fordelt mellem dommeren og os selv, fordi vi scorede kun et mål og lukkede et mål ind, vi burde have afværget, men så er der selvfølgelig den åbenlyse fejl fra dommeren, der endte med at ændre resultater, lød det fra Pioli til pressemødet efter kampen.

Efterfølgende har den italienske dommerkomité (AIA) erkendt og beklaget Marco Serras fejl i kampen. Særligt det omtalte frispark mod Rebic, hvor at dommeren burde have ladet spillet fortsætte.

Avisernes dom 

Italienske sportsaviser kommenterer Marco Serras fejl i gårsdagens kamp ved at bruge nøjagtig den samme overskrift og siger, at dommerens præstation var ‘utilstrækkelig’ på grund af flere fejl.

Først og fremmest på grund af den graverende fejl i forbindelse med Junior Messias’ sene scoring, men der ligger mere bag dogmen.

Milan-træner Stefano Pioli sagde, at hans spillere og kamplederen deler skylden for Rossoneris tab, selvom både AIA-chefer og Serra undskyldte til Rossoneri efter kampen.

Italienske sportsaviser er tydeligvis ret hårde over for dommeren, som blev vurderet til 3/10 af Gazzetta dello Sport og Tuttosport og 4 af Corriere dello Sport.

Serras sidste fejl var ifølge eksperter ikke aftenens eneste; italienske medier fremhæver også, at den 39-årige ikke bemærkede et straffespark til Milan, som han derfor tildelte efter et VAR-tjek.

Også Marco Serras brug af gule kort skabte debat, hvilket bakkes op af Tuttosport, der også kritiserede dommeren for uddele for mange kort.

Twitter-reaktioner

Endnu en dag i italiensk fodbold

Det kan virke dramatisk, historisk, ja, nærmest voldsomt, hvor intens opmærksomhed én situation formår at tiltrække sig, særligt fordi det hele omhandler om én personer, der bliver hængt ud.

Men sandheden er vel egentlig nok, at alt er, som det plejer i Serie A.

Italienske dommeres opmærksomhed har været et særpræg i calcio i mere end et århundrede, og der findes hundredevis af eksempler og anekdoter, hvor dommere er blevet jagtet, banket eller udskældt i en grundlæggende ydmygende grad.

I John Foot’s glimrende bog om italiensk fodbold, Winning At All Costs, fortæller han om, hvordan børn i 90’erne lystigt spillede spillet “Hunt The Referee”, hvor legen gik ud på at man skulle banke dommeren efter en dårlig kendelse.

Billede af Akkiapap L’Arbitro (Hunt The Referee)

I samme periode, og frem til nullerne, var et af Italiens mest populære TV-programmer Il Processo del Lunedi, hvor journalister og tidligere dommere diskuterede dommerpræstation og gav disse karakter.

De var helt afgørende for dommerens karriereretning, og programmet endte senere med at blive kædet i direkte forbindelse med Calciopoli-skandalen.

Der er selvfølgelig altid en årsag til en given kultur, hvor særligt italienernes generelle mistillid til autoriteter vurderes af sociologer at være en af ulmende rødder til mistroen af dommere.

Med det sagt er vi med gårsdagens situation både vidne til noget spirrende aktuelt, men samtidig til et stykke historie, der gentager sig, igen.

Serie A tabellen (18/01/22)

Af Emil E.F. Olsen og Christian Kraglund