Gianluca Scamacca: Bag om Gli Azzurris næste nummer '9'

En ung, italiensk angriber i Sassuolo er på vej mod skyerne. Alle taler om ham, men få kender til angriberens unikke historie. Dette er Gianluca Scamacca.

Én ung italiensk angriber er løbet med en del opmærksomhed i løbet af efteråret.

Gianluca Scamacca har i de seneste par måneder spillet sig i Sassuolos-fansenes hjerter, og øjensynligt også hos Italiens landstræner, Roberto Mancini, som bragte ham i spil i 5-0 sejren over Litauen tilbage i september sidste år.

Noget kunne tyde på, at Scamaccas flotte takter på banen også vækker opsigt i toppen af Serie A. I hvert fald rygtes Juventus interesserede i den lange spydspids, og det efterlader to udtalte spørgsmål; er Scamaccas nylige ‘hype’ begrundet – og hvem gemmer sig egentlig bag de tatoverede folder?

Gianluca Scamacca er født og opvokset i det nordlige Rom, nærmere bestemt Fidene, som ligger i udkanten og dermed i den fattige del af Italiens hovedstad. Her tilbragte Scamacca det meste af sin barndom i følgeskab af sin mor, søster og periodevis faren Emiliano Scamacca. Farens tilstedeværelse i Gianlucas Scamaccas liv har været af svingende karakter, hvilket i høj grad skyldes Emilianos tendens til at rode sig ud i problemer, noget, der også for nyligt har voldt sønnen Gianluca store problemer.

Allerværst var det senest, da far Emiliano iført en Sassuolo-sweatshirt, og allieret med et baseballbat, udøvede hærværk med selvsamme på parkeringspladsen ved Romas træningsanlæg i Trogoria. Iblandt de biler, der fik en ’kærlig’ medfart af faren, var blandt andet direktør i Roma, Tiago Pintos, bil. Miseren fandt sted i maj måned i 2021 og senere samme år skulle endnu en negativ historie beslægtet til Scamaccas fars’ side af familien pryde de italienske aviser.

Scamaccas 66 årige bedstefar, Sandro Scamacca, blev i november 2021 arresteret for at have truet en mand med kniv på en bar i udkanten Rom. Denne historie gik, som føromtalt, ikke ubemærket hen, og Scamacca følte sig derfor nødsaget til at tage afstand til sin bedstefar, og i det hele taget sin fars slægt, en beslutning, han cementerede via sin Instagramprofil med ordene:

– Jeg voksede op med min mor og min søster – og de er min familie. Ingen andre. For anden gang på få måneder, er jeg nødsaget til at tage afstand til voldelig og uanstændig opførsel begået af mennesker, der deler mit efternavn, og til hvem jeg afskar mine bånd til for år tilbage.

Det tyder dog ikke på, at Scammacas spil har lidt last af polemikken omkring ham. I hvert fald har Gianluca Scamaccas været igennem en positiv opblomstring først i Genoa sidste år, og sidenhen Saussolo, altimens har calcio-verden syntes at respektere Scamaccas afstandstagen til sine ældres kontroverser.

Scamacca står i skrivende stund noteret for ni sæsontræffere i 21 kampe, og selvom der stadig er et stykke op til landsholdskollegaen og konkurrenten, Ciro Immobiles 17 scoringer, er Scamaccas potentiale åbenlyst. 

Fodboldopdragelsen: Fra Rom til Eindhoven!

Scamacca blev en del af Lazios ungdomsrækker allerede som 10-årig, men blev nogle år senere hentet til bysbørnene fra AS Roma, hvorfra han fik sin primære fodboldopdragelse. Som ung nåede Scamacca at tilbringe tre år hos La Lupa inden turen – noget overraskende for italienske medier – gik til Eindhoven, nærmere bestemt den hollandske storklub, PSV.

I Italien stillede mange sig undrende overfor Scammacas skifte, og mange frygtede for hans videre udvikling. Internt i Roma begræd man Scamaccas exit, idet han var udråbt til at blive den næste store stjerne.

Gianluca Scamacca præsenteret i PSV i 2015.

Dengang som nu var Scamacca kendetegnet ved sine lange lemmer, der måler markante 196 cm, og selvom man oftest forbinder størrelser af Scamaccas som udprægede opspilsstationer, udmærker han sig ved at have bemærkelsesværdigt hurtige fødder og fart.

Da Scamacca og familien trak teltpløkkerne op fra romersk jord, og placerede sig på uvant grund i Holland, var det til trods for større og mere flatterende tilbud fra Europas største ligaer. Således var både Liverpool og Arsenal efter sigende på jagt efter italienerens underskrift, men valget faldt alligevel på PSV.

Det skyldtes flere ting dels sportsligt, men også familiært. Stephan Popelier, Scamaccas daværende agent, har tidligere forklaret til mediet Quote, at man vurderede Scamaccas vej til førsteholdet ville være kortest i PSV kontra Liverpool eller Roma. Og for Scamacca og hans bagland var prioriteringen klar: udviklingen skulle fortsættes gennem regelmæssig spilletid.

For Scamacca var skiftet til PSV et spørgsmål om at udvikle sig mest muligt sportsligt, men også mentalt. Således var sidstnævnte også et aspekt for Scamacca, da han var overbevist om, at det ville udvikle ham som menneske at flytte til et nyt land og overkomme de udfordringer der ville opstå herved.

Den anden grund til Scamaccas skifte til PSV skal findes i familiære hensyn. Det forklarede Romas daværende sportsdirektør, Walter Sabitini, i et interview til Tuttosport : ”Jeg har altid troet, at Scamacca skulle være Romas 9’er. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at beholde ham i klubben, men hans familie boede i udkanten af Rom, og de ønskede en udenlandsoplevelse igennem skiftet til PSV.”

Scamacca har også tidligere udtalt, hvordan PSV hjalp med at indlogere ham og familien samt, at klubben hjalp Scamaccas mor med at finde et arbejde, hvilket også var en faktor for en familie fra trange kår.

Angriberen nåede aldrig at debutere for PSV’s førstehold, og endte kun med tre seniorkampe hos Jong PSV. Opholdet i Holland var derfor ikke nogen udpræget succes, men vidnede om en mand, der vægter sin egen udvikling højt og ikke mindst sin families ve og vel.

Gennembrud

Gianluca Scamacca har for længst overskredet grænsen for at blive kategoriseret som talent, men et talent, det var han i dén grad som ung, hvilket spillerens 70 U-landskampe også vidner om.

Spoler vi tiden frem til i dag, har Italiens landstræner Roberto Mancini udtalt, at Scamacca har alle forudsætningerne for at blive en komplet angriber, men at bolden i sidste ende ligger hos Scamacca selv. Pæne ord har Davide Ballardini, forhenværende cheftræner i Genoa, også ytret om sin tidligere spiller, som han sammenligner med Christian Vieri.

Scamacca er ikke nogen hurtigløber, men som tidligere fremhævet, besidder han høj fart af sin størrelse og bevæger sig med lethed og kvikhed. 

Det er blevet så populært at sammenligne spillere, men der alligevel en spiller Scamacca ofte bliver konfereret med. Navnet er Zlatan Ibrahimovic, og iøvrigt et navn som, Scamacca finder stor inspiration i. 

Begge deler de samme type figur og bevægelsesmønstre, og begge evner de at kombinere fint i både små og store rum. 

I det linkede tweet kan man se nogle udpluk af Scamaccas spilforståelse og overblik fra sidste års sæson i Genoa. (Bemærk blandt andet Scamaccas villighed til at deltage i det opbyggende spil.)

Scamacca kan med sine kvaliteter bidrage i det opbyggende spil som både stationær- og bevægelig opspilsstation, imens han agerer en trussel i feltet med sit hovedspil og generelt gode afslutningsevner. Hvad han ikke har i topfart, kompenserer han for med spilforståelse og høj teknisk formåen.

Gianluca Scamacca er unægteligt spændende, men er også et oplagt objekt for forherlighed.

Scamacca-debatten

Scamaccas potentiale er generelt indlysende, ligeledes er kvaliteten af spilleren, han hidtil har udviklet sig til.

Alligevel er der et simpelt regnestykke, der ikke helt går op. 

Ét, der synes at ulme bag den offentlige begejstring over den nyklækkede, italienske A-landsholdsspiller.

For Scamacca står stadig kun noteret for 17 mål i i alt 50 Serie A-kampe, og 10 mål i næsten lige så mange optrædener i Serie B. Han scorede aldrig i den hollandske Eresdevise, og han laver heller ingen assists. 

Han er allerede 23 år gammel og prissættes til 40 millioner euro. Hm.

Er fodboldfans nok en gang havnet i fælden, hvor fornuft og eftertanke trumfes af begejstring over, hvad der ønskes noget skal være?

Med andre ord; er Scamacca så god, som Fodbolditalien gerne vil have ham til at være? Forblændes vi af angriberens Bad Boy-image og de mange tatoveringer – eller er hypen måske et forsøg på at fortrænge, hvor få elite-angribere Italien faktisk råder over?

Som det blev omtalt i indledningen af artiklen, er Juventus meldt interesseret i Scamaccas underskrift. Og det er noget, som deler vandene i ‘Juventus-Twitter-land’.

Alt efter, hvem du spørger, er en signing af Scamacca enten gal eller genial. Dog forholder Juventus-fans sig fortsat overvejende skeptisk ved udsigten til et køb af den lange angriber.

En af flere er administrator af Juventus Danmark, Poul Bak Pedersen

Screenshot fra Poul Bak Pedersens Twitter-konto

I forbindelse med de tiltagende rygter, der kæder Scamacca sammen med et skifte til Den Gamle Dame, har danskeren ved flere lejligheder ytret sin mistillid overfor, at han skulle være den rigtige mand for en klub som Juventus at hænge sin hat på.

Scamacca rygtes allerede til Torino-klubben denne vinter, men en løsning til sommer synes mere sandsynlig. 

– Han har nogle spændende egenskaber, men der er for lidt slutprodukt – og ultimativt, alt for få mål.

– En angriber, der scorer 12-15 mål per sæson, er ikke, hvad Juventus skal sigte efter, lyder det fra Juve-eksperten i et skriftligt interview til SerieAbold.dk.

P.B. Pedersen fortaber sig ikke alene i den formstærke angribers åbenlyse appeller, men i stedet ser han en relativt uprøvet angriber, der på nuværende tidspunkt ikke er klar til Juventus, eller, med andre ord, fodbold på øverste, europæiske hylde.

Et skifte til Juventus er måske en postgang for tidligt for Scamacca, i hvert fald, hvis man skal tro dele af Juventus fanskare. 

Hvordan Scamaccas karriere udvikler sig herfra, skal blive spændende at følge. Måske det lykkes ham at udleve det potentiale, han altid har været udråbt til at besidde – eller også lykkes det måske aldrig.

Det er ikke til at sige med denne Gianluca Scamacca.