Historietime: Hvorfor spiller Italien I azurblå?

Vi vil vide (næsten) alt om italiensk bold for også at lade jer vide mest muligt om det fascinerende fænomen. Dette indebærer selvfølgelig også et kig på det italienske landsholds legendariske azurblå trøje. For hvorfor er den også blå?

Vi kender alle Italien for deres grønne, hvide og røde flag. Det står samtidig også de fleste klart, at flaget slet ikke aner blå nuancer. 

Så hvordan kan det være, at Italien altid har spillet i blå, har du måske spurgt dig selv? Eller måske gør du det nu. Ikke desto mindre bydes du velkommen til en af de hurtigere historietimer. Denne gang om Italiens azurblå signatur.

Italien er en af verdens mest succesfulde fodboldnationer. Det har vundet Verdensmesterskabet fire gange, andenflest nogensinde sammen med Tyskland og en gang færre en Brasilien, der har vundet guldtrofæet fem gange. 

Italien vandt deres første Verdensmesterskab tilbage i 1934 anført af den inspirerende træner Vittorio Pozzo, og de ville gentage denne hæder kun fire år efter i 1938, hvor de blev det første landshold i historien til at forsvare VM pokalen.

Italiensk fejring efter landets første VM triumf tilbage i 1934.

Derefter fulgte 14 år som forsvarende verdensmestre, da der ikke afholdtes VM før 1952 grundet udbruddet af anden verdenskrig. Enzo Bearzot ville i 1982 føre Italien til deres tredje trofæ, da han med hjælp fra målbombende Paolo Rossi slog tyskerne med 3-1 i finalen.

 Rossi scorede naturligvis også i finalen. Marcelo Lippi blev den fjerde mand i skysovs, da han måneder efter landets største sportsskandale nogensinde, Calciopoli, ville tilføje en fjerde stjerne til den azurblå bluse efter en vis Fabio Grossos afgørende straffespark imod Frankrig i 2006.

Når man taler om Italiens blå trøje, genkendes den med det samme verden over, ligesom Brasiliens gule, Hollands orange og til dels også Tysklands hvide hjemmetrøje.

 Kigger man dog på Italiens flag, ser man tre vertikale striber i farverne grøn, hvid og rød. Det grønne repræsenterer landet, det hvide er sneen på Alperne, og det røde er for soldaterne, der døde i Anden Verdenskrig. Smutvejen til at huske dette er ingredienserne i en pizza: oregano, mozzarella og tomater. Der er dog rigtig nok intet blåt at spore, hverken på flaget eller i en Margherita.

Så lad os da komme tilbage til det med trøjen. Italien spillede faktisk deres to første officielle kampe i hvid, hvilket i deres tredje kamp ændrede sig til blå trøjer, hvide shorts og blå strømper. Årsagen til dette var, at før Italien blev til en republik tilbage i 1946, var landet regeret af Huset Savoyen, det daværende monarki, som styrede landet mellem 1861 og frem til 1946. Deres flag var et dannebro lignende kors i rød og hvid ovenpå et blåt lag, hvilket var årsagen til, at Italien begyndte i blåt, og i blå har de været lige siden.

Flaget tilhørende Huset af Savoyen findes i mange versioner. Dette er et af de mere simplificerede af slagsen.

Deres udebanetrøje er stadig hvid som i landets første to officielle landskampe. I VM 1938 var det ikke helt sådan, da Italien skulle møde Frankrig, som bekendt også spiller i blå. Dette fik Halvøens fascistiske diktator Benito Mussolini til skrapt at instruere landsholdet til at bære sort, da dette var den fascistiske farve.

Det vil altså sige, at Italiens landsholdstrøjer går meget længere tilbage i tiden end selve deres officielle flag. Den blå farve, en reference til Huset Savoyen, gør sig gældende i alle sportsgrene, og det vil garanteret forholde sådan lige så længe, vi lever.