Endnu en calcio-juvel bløder: Siciliansk traditionsklub er på renden af konkurs

Vi har i løbet af de seneste par måneder måtte se klubber som Chievo Verona og Livorno dreje nøglen om, og nu er en siciliansk klub desværre også kommet i store problemer.

Foruden Napolis fænomenale start på sæsonen, kan man hurtigt konkludere, at syditaliensk fodbold er i en så dårlig stand som nogensinde før.

Fodboldsiciliens treenighed, Catania, Palermo og Messina, er alle dumpet ned fra Serie A til Serie C i løbet af de seneste 20 år, mens øvrige større syditalienske klubber som Benevento, Lecce og Bari alle også er at finde i lavere rækkelag. Nu ser det endda ud til, at den charmerende gigant fra Sicilien, Calcio Catania, snart må dreje nøglen om.

Catania befinder sig på Siciliens østkyst og har siden 1908 lagt navn til Siciliens næststørste fodboldklub Calcio Catania. Rossazzurra har hjemme på Stadio Angelo Massimino, der i alt rummer 23.240 pladser, hvorpå fansene gennem tiderne har skabt et navn for klubben gennem fornem støtte på curverne.

Catanias historik i Serie A har også hjulpet på omverdens kendskab til klubben, men de har altså ikke været at finde i den bedste italienske fodboldrække siden 2013.

Stolte traditioner på vej i afgrunden

Gli Elefanti er nu endt i dyb gæld, hvor klubbens gradvist forværrede situation ser ejer-gruppen SIGI lakke bagud med betalingerne af spillere og stabens løn. Første søm i kisten er, ifølge avisen La Sicilia, en pointstraf, hvor Catania er i fare for at blive frataget fire point.

I så fald vil de forventeligt lægges sammen med de to point, det inden sæsonen blev besluttet, at Catania skulle fratrækkes. Ingen af straffene er dog stadig ikke endeligt vedtaget endnu. De seneste forlydener er opstået, efter Catania gentagende gange i løbet af 2021 har fejlet at udbetale løn i tide til klubbens ansatte.

Sidste år reddede Venezias ejer Joe Tacopino klubben fra at gå konkurs ved at injektere 800.000 euro ind i klubben, da det så allerværst ud. Trods den fine hjælpende hånd, af en generelt populær skikkelse i italiensk fodbold, har dette dog ikke vist sig at være nok for Catania, der igen er ved at have tømt kassen.

Flere strukturelle ting er gået galt under SIGI’s lederskab, hvor man på transferfronten er blevet straffet for i en for høj grad at afhænge af leje-aftaler. Som med den unge Luca Moro (en 20-årig angriber, der brillerer på leje fra Padova), viser nogle af leje-målene at være en stor succes, men når sæsonen er ovre er truppen ryddet, og man kan starte forfra.

Der er intet at bygge videre på, mens præmiepengene for at blive i Serie C ikke er meget værd. Med SIGI’s konsekvente strategi om at spare direkte omkostninger, vil det altså kræve en oprykning, før man vil kunne bygge på, købe spillere og tiltrække bedre sponsorater.

Den seneste trussel, forårsaget af klubbens økonomiske rod, kunne ikke være kommet på et værre tidspunkt for truppen, da man i midtugen spiller et afgørende opgør mod rivalerne fra Avellino. Holdet er netop begyndt at komme i spilmæssig form, så Rossazzurri-fansene vil næppe håbe, at denne økonomiske situation vil påvirke de kommende præstationer. Catania er generelt startet godt situationen taget i betragtning, hvor de efter ni spillerunder ligger midt i tabellen.

Set oppe fra er Calcio Catania dog på randen af ​​konkurs, og det er svært at vurdere, hvor længe SIGI kan holde ud. Det tyder på, at Catania måske ikke en gang er i stand til at afslutte hele 2021-22/sæsonen. Selvom det er smertefuldt for Catania-tilhængerne at se deres klub i forfald, er det bare umuligt for klubben at fortsætte med en gæld på over 60 millioner euro. Catania er hidtil den eneste etablerede sicilianske klub, der aldrig er gået konkurs, men det ser ud til, at denne status snart vil fordufte.

I så fald vil Catania følge med traditionelle italienske klubber som Chievo Verona og Livorno, der begge måtte gå nedenom og hjem i sommer. Som bekendt gik Catanias ærkerivaler fra Palermo også konkurs i 2019.