‘Cash eller kaos’: 17 Genoa-ultras risikerer fængsling for afpresning af klubben

Genoa har viklet sig ind i en skummel sag, der involverer både ledelsen og de mest fremtrædende fans på tribunen.

Italien er, blandt meget andet, synonymt med kaos, skandaler og diverse misgerninger bag kulisserne.

En ny, skummel sag er fremtrådt i den italienske presse, og den er i sandheden en plet på skjorten for Genoa, Italiens ældste klub, en af calcios mange fossiler, og en klub som i forvejen befinder sig i en vaklende, sportslig situation.

I ligaen ligger man under stregen, hvor sæsonens tredje træner, Alexander Blessin, uden tilvænning skal redde klubben fra truende nedrykning, alt imens en pinlig affære har udspillet sig mellem klub og fans.

Ifølge beviserne i hænderne på anklager, herunder adskillige aflytninger, skulle i alt 17 sigtede ultrás have “tvunget” klubben til at lave fakturaer for ikke-eksisterende foretagender til fordel for et falsk firma, kaldet Sicurart, ledet af en af ​​de 17 mistænkte personer.

De sigtede Genoa-fans sigtes for at have udøvet struktureret afpresning af Genoa-ledelsen, hvor man efter sigende har krævet pengebeløber imod at ‘sørge for’ ro og orden på stadion.

På nuværende tidspunkt er der stadig tvivl om, hvorvidt klubben i nogen forstand skulle have indgået frivilligt i de obskure aftaler, men hidtil nægter de involverede Genoa-formænd sig skyldige i lovovertrædelse.

Den formodede afpresning fandt angiveligt sted i perioden 2010-2017, og de 17 sigtede fans har været under efterforskning i mere end 18 måneder.

Italienske aviser melder om udvikling i retssagen, der kan idømme de sigtede fængselsstraffe.

Ifølge La Gazzetta dello Sports rapport fremgår det yderligere, at der i alt er tale om faktureringer for 327.000 euro.

Avisen beretter, at sagen er i en ‘afsluttende’ fase, særligt efter aflytninger er dukket op, der beviser Genoa-fansenes formodede afpresning af sportsdirektør Alessandro Zarbano.

Her skulle Zarbano være blevet instrueret i at fakturere for ikke-eksisterende anliggende til i fordel for et firma, kaldet Sicurart, og i retur ville Zarbano, kollegaerne og hans ovenstående, præsident Enrico Preziosi, få ‘fred’ på Stadio Luigi Ferraris tribuner samt personlig ‘immunitet’.

Ikke første gang

Sagen lyder ikke som meget, man almindeligvis hører, men i Italien er dette ikke et enkeltstående tilfælde.

Så sent som i september 2019 blev 12 ultras, tilknyttet Juventus, anholdt, efter det kom frem, at fansene havde indgået i obskure samarbejde med officielle skikkelser i klubben.

Beskyldningerne gik på alt fra mafia-involvering til vold og også illegalt billetsalg muliggjort af selve klubben.

To år forinden blev Juventus tildelt en bøde, imens selve klub præsident Andrea Agnelli blev udelukket fra sin position i et år, efter et organiseret ‘kompromis’ med klubbens fans blev afsløret.

Aftalen var meget klar; Juventus’ fremtrædende gruppe Drughi blev tildelt gratis billetter, som de havde frie tøjler til at sælge videre til svimlende overpriser.

Drughi-drengene tjente ganske enkelt millioner, imens Juventus sørgede for lov og orden på tribunerne.

I tidligere årtier huskes særligt Lazios notoriske, nynazistiske Irriducibili for afpresning af klubben, hvilket blandt andet sørgede for at blokere flere transfers, der involverede enten jødiske eller mørke spillere.

Utallige beretning fortæller ligeledes om, hvordan Lazios daværende præsident Sergio Cragnotti på et tidspunkt havde ladet ulvene komme så tæt på klubben med hensyn til indflydelse, at Irridubili til sidst var tæt på at opkøbe klubben.

Det er heller ikke første gang for Genoa, at der er rod mellem fans og ledelse.

Tilbage i 2005 blev Rossoblu tvangsnedrykket til Serie C en måned efter, at klubben var rykket op fra Serie B til Serie A, da det kom frem, at klubbens kontroversielle, daværende præsident Enrico Preziosi blev afsløret i at have foretaget telefonopkald, der ‘stærkt tydede’ på at forudbestemme Serie B-kampes udfald.

I Tobias Jones’ bog ULTRAS beskriver han præcist, hvordan en efterfølgende episode udspillede sig mellem Preziosi og klubbens ultras, der truede og tilsvinede den rige italiener.

Senere opstod også forlydener om, at fansene på den ene eller anden måde selv skulle have været involverede i skandalen, men dette blev aldrig bevist.