ULTRAS er tilbage med protester og fortryllende kulisser: Her er alt det bedste fra de seneste dage på curverne

Inkarnerede fodboldfans lukkes atter ind på fodboldstadions rundt omkring i verden, og det kan både ses, høres og mærkes. Det gælder særligt i løbet af de seneste par dage, hvor de berygtede ultras har gjort sig endnu mere bemærket end normalt.

I Italien må man fylde 75 procent af stadions, mens det i mange andre europæiske fodboldlande er muligt at lukke ind for fuld kapacitet. Dermed er nerven og kulissen tilbage, som ubestridt hører med til fodbold, og det kan både ses, høres og mærkes.

Særligt de seneste par dage har budt på både smukke, intense scener, men også vel timede budskaber i overbevisende levering. Budskaber, der nok en gang sætter pres på skuldrene af magtfulde personer, som historien har vist at måtte holdes i nakken for at ‘opføre sig ordentligt’.

Lørdag var den store italienske oplevelse Lazio-Inter, hvor begge sæt fans var så højlydte, at det tydeligt trængte i gennem på TV2 Sports X’s ellers lydisolerede filter, som de altid synes at broadcaste i gennem. I Serie B var den helt store stadionoplevelse at finde, da Frosinone gæstede den autonome kultklub Cosenza.

Søndag var der smuk sang og stærk i tidlige opgør mellem Cagliari og Sampdoria, hvilket særligt også var tilfældet, da Atalanta gæstede Empoli. Aftenens store oplevelse var selvfølgelig, da Juve og Roma tørnede sammen i en blanding af god fodbold og gyngende atmosfære.

Mandag blev calcio-entusiasten forkælet med et fodboldidyllisk aftenopgør mellem Venezia og Fiorentina på Pier Luigi Penzo, mens gårsdagen bød på fede CL-brag.

Besiktas gjorde sig som altid bemærkede, lige så gjorde Inter, mens stemningen i Madrid på Wanda Metropolitano også var en oplevelse. Ligesom den i øvrigt altid er på Parc des Princes. Selvom opgøret mellem PSG og Red Bull næppe var en charmerende affære. Blandt away-blokkene gjorde Milan sig positivt bemærkede i Portos gader.

Den helt store fanmæssige oplevelse udspillede sig som forventet i Amsterdam, hvor Ajax mødte Dortmund. Tifos, lyshows, romerlys og røgskyer blev vi forkælet med, mens nogle af Europas fedeste chants blev skrålet hele kampen i genenm. Der er noget helt unikt ved den tyske, og til dels også hollandske (som minder om den tyske), lyd. Det er som om den er mere melodisk, men også mere melankolsk end i mange andre lande.

Shot fra Ajax-Dortmund (fotos_ultras)

Udover at kunne konkludere en god halv uge for underholdning af de tilbagevendte ultras rundt omkring i Europa, så de seneste dage vigtige protester mod flere af fodboldens magtfulde hængepartier.

Inter v Sheriff Tiraspol, 19.10.21

Vi lægger ud med den seneste episode, som man blev vidne til på San Siro, da Inter tirsdag aften tog imod den lille klub fra Moldova, Sheriff Tiraspol.

Her var det først og fremmest glædeligt at se Inters mest fremtrædende grupper, Boys S.A.N, Irriducibili, Brianza 85 vende tilbage på stadion efter måneders boycot i protest imod de hidtil anspændte corona-restriktioner omkring curverne.

Da de så endelige var tilbage ville Inter selvfølgelig ikke gøre det ubemærket, hvorfor kernen besluttede først at gå ind på stadion efter 15 minutters spil.

Dette efterlod midten af Curva Nord som en påmindelse til FIGC og UEFA om, at man altså ikke har tænkt at gøre, hvad der behager dem, bare fordi man er vendt ‘hjem’.

 

Celtic v Ferencvaros, 19.10.21

Vi spoler tiden godt seks timer tilbage til en fodboldkamp afviklet på et helt absurd tidspunkt. Skotske Celtic tog imod de ungarnske giganter fra Ferencvaros med kampstart klokken 15.30 skotsk tid. På en tirsdag. I Europa League. Det er et nyt tiltag i denne sæson for at sprede europæiske kampe mere ud til fordel for TV-transmitterende.

Der var ellers lagt op til et interessant møde. Celtic, med deres venstreorienterede forbindelser og Ferencvaros notorisk på den anden side af det politiske spektrum. Begge anerkendte for deres støtte på stadion.

Opgøret var naturligvis hæmmet af den tidsmæssige kontekst, så Celtic formåede i stedet at udnytte TV-tiden til at sætte sig i gennem på en anden front. Nemlig at udstille UEFA med en kynisk, veltempereret tifo.

Celtic mod Ferencvaros.

Det er ganske enkelt høj klasse!

Alaves v Real Betis

I skal heller ikke snydes for et fedt La Liga-øjeblik på de ellers normalt passiviserede. Her protesterede Alaves-fansene imd mandagskampene, som meget er den samme kamp, som Celtic kæmpede i går.

Alaves mod Real Betis.